Scrum Training

Scrum Training & Implementatie Aanbevelingen en Testimonials

Lees hier de authentieke feedback van de deelnemers aan opleidingstrajecten, en van opdrachtgevers van Agile Scrum implementatie- en coachingstrajecten.

Gemiddelde waardering voor de ImprovemenT Scrum Trainingen: Waardering Schaal 1-10 (64 recensies)Een review vanuit een andere invalshoek!: Vergadercentrum IJsselstaete is al jaren de locatie, waar ImprovemenT B.V. haar trainingen organiseert. Iedere groep die we namens Erik Philippus mogen verwelkomen is natuurlijk anders, meestal samengesteld door individuele inschrijvingen, maar ook wel eens colega's uit één bedrijf. Ons contact met de groep is tijdens lunches, maaltijden en pauzes. Deelnemers communiceren met elkaar en geloof me, het eerste waar men al koffiedrinkend over praat is hoe ze de inhoud van de cursus en de docent ervaren.

Bij de trainingen van Erik valt altijd weer op dat er direct een klik is, een herkenning. Met elkaar, de docent en ervaringen. Ze zijn benieuwd wat de rest van de dag brengt. Gaan graag weer de zaal in voor het vervolg. Tijdens de maaltijd is de sfeer geanimeerd en veel werkgerelateerde ervaringen worden uitgewisseld. Over de inhoud kunnen wij uitraard niet oordelen, maar dat de trainig een eye-opener is, ook voor deelnemers die er jaren mee werken, blijkt uit de gesprekken met elkaar en het gelach uit de zaal.

Wij ervaren Erik als een ervaren en aimabele man, met een open mind. Belangrijker is dat we de cursisten geïnspireerd en tevreden naar huis zien gaan, daar gaat het om!
Angela Staats, directeur Vergadercentrum IJsselstaete te IJsselstein, maart 2018"Reeds vooraf aan de Scrum training kun je na inschrijving toegang krijgen tot een veelheid aan relevante theorie en praktijk over Scrum en Agile. Zeker voor mij, relatief onbekend met deze materie een welkome aanvulling op de voorbereiding tot deze training. Tijdens de training prima feedback en interactie met de deelnemers. De diversiteit in deelnemers komt de training zeer ten goede voor wat betreft feedback en interactie. De brede ervaring van Erik geeft een zeer waardevolle inkijk in toepassing van Scrum in de dagelijkse praktijk. Je merkt aan alles dat Erik er alles aan doet bij te blijven in de actuele ontwikkelingen van Scrum en Agile. Actuele kennis en anekdotes verlevendigen de training en discussies.

Met een duidelijk stappenplan kun je je vervolgens na de training voorbereiden op het Professional Scrum Master examen, inclusief oefentoets mogelijkheid. Tevens kun je Erik indien nodig raadplegen voor extra feedback. Kortom, een zeer betrokken en kundig trainer die er alles aan doet zijn cursisten zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen en of gedegen kennis te geven over Agile Scrum. Een aanrader!

Naast de waardevolle tips van Erik kan ik uit eigen ervaring een aantal punten noemen, die voor anderen wellicht nuttig zijn bij hun voorbereidingen op het Professional Scrum Master examen:
- De Scrum Guide is werkelijk de spil in het hele Scrum examen, deze moet je van voor tot achter en terug kunnen dromen en zeer letterlijk nemen.
- De oefentoetsen op scrum.org (de open assessments) en van Erik zelf zijn zeer waardevol. Doe ze zoveel mogelijk, maar leer de antwoorden niet uit je hoofd (dat komt vanzelf wel bij het veelvuldig herhalen). Besteed echter veel aandacht aan het beredeneren waarom iedere antwoord mogelijkheid goed of fout kan zijn.
- Tijdens het examen kom je ook (makkelijker) tot een antwoord door weg te strepen wat fout is.
- Regelmatig kan 1 woord het verschil tussen goed en fout zijn van een mogelijk antwoord. Daarom is het letterlijk nemen van de scrumguide zo enorm belangrijk. En dus ook de reikwijdte van zoals het beschreven staat.
- Ik heb veel baat gehad bij de open assessments voor practitioners op scrum.org. Die vragen en antwoorden geven net wat meer verdieping aan de stof.
- Van de open assessment vragen komen daadwerkelijk letterlijk vragen terug in het examen.
- Bezoek het formum op scrum.org. Daar kun je ook antwoorden en uitleg van vragen vinden in de diverse Posts.
- bookmark moeilijke vragen tijdens het Scrum.org examen (nadat je wel het meest plausibele antwoord al hebt gegeven). Aan het einde kun je dan vlot even terug naar die vragen, mits er nog tijd over is.
- Ik heb zelf nog wat extra literatuur gelezen zodat Scrum voor mij nog meer tot leven kwam o.a. Scrum voor dummies, Scrum van Jeff Sutherland (ImprovemenT archief) en het boekje 'Scrum A Pocket Guide (Best Practice). Maar let op, blijf bij de theorie uit de Scrum Guide, die is 100% leidend.

Tot slot kun je met de persoonlijke feedback van Erik (ook na de training) de puntjes op de i zetten. Hij zal je absoluut waar mogelijk helpen om je zwaktes te overwinnen."
Oscar Kulmann - Directeur Kuhlmann Business Consultancy, maart 2015"In the course of 2014, Erik has supported us to introduce a fundamental new way of working with Agile Scrum. With his experience, driven nature and pragmatic approach, Erik has been instrumental in making sure the transition could take place and would be anchored within the organization. As a coach he not only helped the new Scrum teams on their journey, but also management and the rest of the organization – a journey that has already led to better products and more collaboration, teamwork, transparency, productivity and fun."
Jelle Bekkema - R&D Manager SAAB, december 2014"Vanaf februari 2014 heeft Metatronics zich de Scrum methodiek eigen gemaakt. Afgelopen week is het implementatie traject succesvol afgerond onder leiding van Erik Philippus van ImprovemenT. Dit is merkbaar doordat projecten nu tijdig en soepel worden afgerond, maar ook door de "rust" die de methode heeft gegeven op de vloer. Engineers wachten niet meer op elkaar, maar werken tegelijk samen in en aan een project, zonder enige inbreuk op hun creativiteit. Integendeel, door het procesmatig werken is er meer tijd voor hun creativiteit! Een groot compliment voor de medewerkers van Metatronics, maar zeker ook voor Erik Philippus die door zijn kennis en ervaring "beren op de weg" makkelijk wist op te lossen, waarbij hij niet zijn eigen belang, maar het belang van de opdrachtgever voorop stelt."
Erik Elizen - Directeur Metatronics, mei 2014"Ik moet zeggen dat ik de training als een zeer prettige kennismaking met Agile en Scrum ervaren heb. De training heeft mij enorm aan het denken gezet omdat ik het Scrum werken nog nooit in een werkende omgeving meegemaakt heb. Ik geloof volledig in de theorie die er achter zit, maar ik zou het graag eens werkende ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit zeker ga ervaren. Het concept dat je gebruikt inclusief een diner vind ik erg prettig omdat de tijd op deze manier erg effectief ingedeeld kan worden. De voorbeelden uit de praktijk geven mij het gevoel dat Scrum echt kan werken en dat het meer is dan een theoretisch kader. Het helpt mij te geloven in de methode. Met andere woorden ik ben erg positief en zou de cursus zeker aanbevelen aan mensen die meer willen leren van Agile en Scrum. Kortom: Leuke training, goede introductie van de Agile en Scrum en dat is precies wat ik zocht. Ik hou van de informele setting. Nu het examen nog."
Maurice Bonger - Skallaproducts, mei 2014"De Agile Foundation Training biedt een goed overzicht van de agile practices. Ook de achterliggende filosofie wordt uitgebreid besproken. Begrip hiervan is vereist voor een succesvolle implementatie. Gebrek aan begrip hiervan leidt in de praktijk vaak tot de implementatie van slechts een beperkt aantal agile practices, waardoor voordelen van de agile aanpak niet of nauwelijks gerealiseerd worden. De training heeft mij geholpen om zwaktes in de Agile aanpak van het project waarin ik werkzaam ben te herkennen. De training is ook zinvol als je al kennis hebt van de Agile manier van werken."
Johan van de Muijsenberg - Senior Software Engineer, Alten PTS, april 2013"De Agile Scrum Foundation training van ImprovemenT heeft mij exact gebracht wat ik wilde: een kort maar krachtig overzicht van de Agile principes en de Scrum werkwijze. Het kontakt met de docent tijdens de follow-up heb ik als bijzonder waardevol ervaren. De praktijkervaring van de trainer met Agile en Scrum heb ik zodoende optimaal kunnen gebruiken. Het tempo van de training zelf had wat mij betreft iets hoger mogen liggen. En toch ook niet onbelangrijk: de catering was prima verzorgd: geen fast-food maar een vers bereide maaltijd. In één woord: Top!"
Jan de Gans - R&D Manager, januari 2013"ImprovemenT heeft voor ons een uitstekende Agile Scrum training verzorgd, die bijdraagt aan een gemeenschappelijke begrips- en visievorming. Praktisch van opzet met voldoende gelegenheid voor het onderling bediscussiëren van de lesstof. Alle deelnemers afkomstig van Keesing Games zijn met vlag en wimpel geslaagd voor het Agile Foundation examen afgenomen door het Agile Consortium. "
Daan Boekestein - Development Manager, Keesing Games, oktober 2012"About 30 participants have recently presented themself for an exam organized by the Agile Consortium, in order to achieve the formal Agile Foundation Certificate. The participants were prepared for their certification by Erik Philippus of ImprovemenT BV by means of two tailor-made Agile Scrum workshops. Participants were thus offered an excellent basis for the examination, resulting in a 100% pass percentage."
Agile Consortium Benelux, 2012"I found the Agile Architecting Masterclass by ImprovemenT a unique training and the right approach for someone like me who has an accumulated experience but wants to take it to the next level in an effective way. There was a balanced technical and non-technical training and the input came in both cases from peers as well as coaches leading to rich, invigorating and useful learning experience.
Basically, by networking with experienced peers many technical and non-technical issues became less scary than they were because you learn they are common and you see that we all are trying to address them in various ways. I can also honestly say that the level and trustworthiness of the personal coaching has helped to pin-down subtle behaviour patterns that had been with me for years and get in the way of what you are trying to achieve with stakeholders. With the tools and coaching I have been given, I am able to work on improving these things."
Jamie McCormack - Senior System Architect at Philips Lighting, september 2011Den Haag – Imtech ICT investeert in de opleiding van Agile Architecten. Centraal staat daarin op welke wijze een architect vanuit zijn rol een onderscheidende bijdrage kan leveren aan technische, procesmatige en organisatorische aspecten, zodat de architectuuroplossing die hij of zij ontwerpt naadloos aansluit op de behoefte van de klant.

Klanten van Imtech ICT verwachten steeds vaker dat Imtech’s software- en systeemarchitecten in complexe, multidisciplinaire ontwikkelprojecten een leidende rol op zich nemen. In het realiseren van een nieuw product of softwaresysteem zijn zij het technisch geweten van het project en mengen ze zich in beslissende commerciële en organisatorische discussies.

Voor Imtech ICT was dit reden om te investeren in het opleidingstraject ‘Masterclass Agile Architecting’ van toparchitect Erik Philippus: “ Centraal staat daarin dat een architect door de manier waarop hij omgaat met onduidelijkheid en voortschrijdend inzicht, een architectuuroplossing kan neerleggen die op technisch, procesmatig en organisatorisch vlak naadloos aansluit op de behoefte van de klant.” aldus Philippus.

Op verzoek van Imtech ICT is verder een bijzonder element aan deze masterclass toegevoegd: het verhogen van de software kwaliteit middels het concept van Quality Driven Systems Engineering. ” Imtech is een kwaliteitgedreven software-ontwikkelclub,” aldus Thijs Geurts, Manager Operations bij Imtech ICT Technical Systems.“ Onze klanten kiezen voor onze dienstverlening, omdat wij hun problemen oplossen. De kwaliteitseisen die zij stellen aan hun product worden gewaarborgd in de software die wij voor dat product ontwikkelen”.
Imtech ICT Technical Systems, Press Release 4 mei 2011Op donderdag 14 april 2011 vond de tweede Agile Scrum Foundation Training plaats bij Myler. Met 19 deelnemers in de zaal variërend van medewerkers afkomstig uit het bankwezen, commerciële IT dienstverleners en meerdere zelfstandigen, een gemêleerd gezelschap. Precies 14:00 uur ging de docent Erik Philippus van start. Met het trainingsmateriaal 'gegoten' in een Agile Scrum structuur maakten de deelnemers vanaf de allereerste minuut kennis met de materie. Slechts enkele sheets later, en met de deelnemers op 'hun gemak' ontstonden vragenvuren richting Erik en werd er onderling flink gediscussieerd en werden praktijkervaringen tussen de deelnemers uitgewisseld.


Tijdens de breaks, en het overheerlijke Italiaanse buffet tussen vijf en zes werd er door de deelnemers genetwerkt, praktijksituaties verder uitgediept en de nodige visitekaartjes gewisseld. Om 21:00 werd de training beëindigd en verlieten de cursisten met een hoop nieuwe kennis en inzichten de inpandige parkeergarage van het Myler-pand. Met een eindoordeel van het cijfer 8.4 en een volmondige JA op de vraag 'zou u deze training aanbevelen aan uw collega's?' kijken we terug op een zeer geslaagde dag en danken we de locatiesponsor Myler en de docent Erik Philippus voor hun bijdrage en inzet.
Team Foundation Training, 14 april 2011"Erik used a well defined three stage approach to coach us to use the SCRUM method. First we spoke widely about the possibilities, risk etc. with the Teams and the Management. After the formal GO we started with two pilot projects.   After their success we moved all teams to the SCRUM method. Third, a number of evaluations were done to learn and to ensure SCRUM was there to stay.

The overall coaching performance of Erik is very good! He can explain things very clearly without rushing into things. He also can listen very good to his audience.

Erik used a hands-on method. As soon as the background of SCRUM and the basics were shared, we started to work accordingly in the two pilot teams. He made all people very enthusiastic and we rolled into it with no big problems. He always made sure that the teams were doing the work, not him, so we could discover SCRUM ourselves.

In the preparation phase to introduce SCRUM to the entire organisation, Erik joined me in meetings with the CEO, the Sales Director and Department managers to support me to spread the belief that SCRUM would help us to build a better organisation. Erik also worked as referee when conflict arose while implementing this new way of working together in our R&D. And, very important, he went head-to-head with the R&D Architect who had second thoughts about the SCRUM approach on the R&D department. A great facilitator!

In the first meetings Erik showed us how the SCRUM master should act in the team. This was very important since our Project Leaders were trained in the new role of SCRUM master. A role which has significant different aspects of teamleading. We learned a lot from Erik's example role.

Erik explained that the SCRUM approach might reviel weak points in the organisation. Well, it did! So when this happened he asked very direct questions which helped us to understand where the weakness was and how we could solve this. Not by giving solutions but by letting us think and give the solutions to ourselves."

Paul Boekhout, R&D Manager JVH Gaming Products BV, 20 april 2010


Curriculum Vitae

U kunt het CV van Erik Philippus, oprichter en senior consultant van ImprovemenT BV hier downloaden.


Scrum Training Recencies Scrum Training Contact

DierenLot